Yöresel doğal besin kaynakları, hayvansal ürünler ve türevleri ( besicilik ve süt ürünleri )
Posted by yukariculhali Mart 5, 2007
Geleneksel Yaşam / ( eng: traditional life )
a)Yörenin doğal besin kaynakları, hayvansal ürünler ve türevleri ( besicilik ve süt ürünleri )
yazar: a (sar piyar) tarih: 05.02.2007 yazı niteliği: taslak yazı
Yerleşim yerlerinin kendine has coğrafi nitelikleri tarih boyunca o yörede yaşayan toplulukların yaşamı üzerinde belirgin etkileri olmuştur.
Her bir yörede o yerleşimlerde yaşayan topluluklar doğadan elde edilen ürünleri çeşitli türevlerde işleyerek besin kaynağı olarak tüketilmişlerdir. Geleneksel yaşam sürecine çeşitli devinimler geçirerek günümüze kadar gelen yöresel besin çeşitleri her bir yöreye has farklı özellikler göstermektedir.
Doğal besin kaynaklarının üretim biçimi ve üretim ilişkileri her yörenin kendine has geleneksel yaşam tarzının şekillenmesinde kültürel bir birikim olarak günümüze kadar gelmesinde etkin bir faktör olmuştur.
Örneğin deniz kıyısında yaşayan insanlar doğal olarak balıkçılıkla uğraşmış ve balık en belirgin besin kaynağı olmuştur. Deniz kıyısında yaşayanlar balık tutarak hayatlarını sürdürmüşlerdir. Yine deniz kıyısında yaşayanlar avladığı balığı yılın dört mevsimi tüketebilmek için de tarihsel devinim içerisinde
çeşitli stoklama yöntemleri geliştirerek elde ettiği balıkları uzun süre muhafaza etmiştir. Bu, kimi zaman balıkdan salamura olarak kjmi zaman da konserve olarak karşımıza çıkmaktadır. Dolayısıyla yörenin vazgeçilmez besin kaynağı olan balık geleneksel yöntemlerle stoklanarak her zaman tüketilebilme imkanına kavuşmuştur.
Ege ve Akdeniz yöresi bir başka örnek olarak verilebilir.
Ege kıyılarında da zeytin yörenin en belirgin besin kaynağı olarak karşımıza çıkmaktadır.
Zeytin yörede hem besin kaynağı olarak tüketilmekte hem de yan ürün olarak sabun hammaddesi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Zeytinciliğin yaygın olduğu ege ve Akdeniz kıyılarında elde edilen zeytin, yöre insanı tarafında işlenerek stoklanmış ve tüm yıl boyunca bulunabilir hale gelmiştir. Aynı zamanda işlenerek zeytinden yağ elde etmiştir.
Doğal olarak zeytin yağından yapılan yemeklerin çeşitliliği Akdeniz ege sofralarında hatırı sayılır bir yer tutmuştur.
İmranlı ve yöre köylerinde yaşayan insanların geleneksel yaşam biçimi üzerinde de coğrafyanın nitelikleri etkili olmuştur.
Doğadan ve hayvansal ürünlerden elde edilen besinlerin işlenmesi ile yöreye has besin ürünlerinin üretilmesi ve yöresel lezzetlerin oluşumu görülmüştür.
Beslenme yöntemi ve biçimi geleneksel yaşam tarzını doğal olarak etkilemiş ,yöre kültüründe ağırlıklı yer edinmiştir.
İnsanların geleneksel yaşam biçimi üzerinde belirgin etkileri olmuştur.
Günümüzde yok olmakla karşı karşıya kalsa da yöresel ürünler ve yemekler kuşaklar boyunca günümüze kadar yaşatılarak gelmiştir. Bir kültürün devam etmesi elbette yaşamın içinde devamı ile mümkündür. Bu kültür ,terk edilmesiyle birlikte kaybolması kaçınılmaz bir son olacaktır.
Aşağıda Fikir vermesi ba’bında sadece kültürel bir çeşitlilik olarak varolan ve günümüzde köyler de dahi rastlamanın pek mümkün olmadığı yöre köylerine has birkaç geleneksel doğal besin ürünleri ve türevleri yer almaktadır.
Kavurma: Kışın tüketmek amacıyla yılın belli dönemlerinde hayvan etinin suda kavrulması ile yapılan et haşlama özellikle bol yağlı olarak yapılır ve kablarda konarak yağın üst yüzeyde donması ile muhafaza edili.Böylelikle haşlanmiş olmasının yetersiz olacaği düşüncesi ile etin bozulması donmuş katı yağ ile engelmiş olur. Yörede ekseriyetle mera hayvancılığı yapılmaktadır. yakın zamana kadar kapalı mekanlarda yapılan besi üretimini görmek mümkün değildi.
şir: (süt).Geleneksel yaşamda yörenin vazgeçilmez temel besin kaynaklarından olan süt genellikle köy meralarında beslenen koyun ve ineklerden elde edilir. Yörede keçi besiciliğine pek rastlanmamaktadir. Ender de olsa seksenli yıllara kadar köylerde birkaç manda (camuş) besiciliğinin mevcut olduğu bilinmektedir.
mast: (yoğurt) süt türevlerinden olan , sütün mayalanması / (fermante edilmesi) ile elde edilen yoğurt yöreye has üretilen peynir türlerinin temel hammaddesi ve vazgeçilmezlerindendir.
Üretilen yoğurdun bir kısmı yine sonraki günlerde yoğurt mayalamak amacı ile kapalı bir kabda serin yerde saklanır.
Bu işlem sürekli bir devinim halinde devam eder.
Dorak a haş : tatlı çökelek
Dorak a barzun : tülbent dokusunda bir bez torba içerisine konulan yoğurdun, evin avlusuna asılması ile bünyeyesindeki suyunun süzülmesi ile elde edilen cökelek.yogurdun 1.ci turevidid
Dorak a ham :ham çökelik ……………………..
Darak a huruk : barzunda bekletilip bünyesindeki serbest sudan tamamıyla arındırılan barzün çökeleği Hayvan işkembesi (huruk) içerisine doldurulur. daha sonra ağzı iple dikilen huruk içerisindeki çökelek evin yuksek yerinde uzun süre bekletilir. İşkembenin dogal aroması ve bünyesindeki kimyasallar hurukun içerisindeki peynirin lezzetli olmasındaki en büyük etkendir.
Hayvan işkembesi temizlenilerek yüzeyindeki pürüzlü kısımdan arındıılması ile eldeedilir.
Pendir : …………………………………….
Curtan : …………………………………..
Dev : ………………………
Eklenti ve düzeltme ve değişikler için metin kutusu sayfa sonundadır.
yazı, okur katılımı ile değişim ve gelişim sürecide güncellenecektir.
eklenti hata bildirme formu said
eklenti / hata bildirme formu
eklenti hata bildirme formu said
eklenti ve yazı hata bildirme formu